23 Mayıs 2010 Pazar

alice in wonderland (2010 - tim burton)

filmin adı: alice in wonderland
yönetmen: tim burton
yapımcı: richard d. zanuck, joe roth, suzanne todd, jennifer todd
senaryo
: linda woolverton, levis carroll
oyuncular: mia wasikowska (alice), johnny depp (mad hatter)
yapım yılı, yeri: 2010, abd
dili: ingilizce
süre
: 108 dk.
türü
: macera, fantazi
ödüller
:

lâmı cimi yok; bir tim burton filmi her daim sınırları zorlayan bir hayalgücü eşliğinde eğlence vaat eder ve bunu başarır. kelimelerle ifade edilmesi zor bir 'tılsım' vardır. teknoloji de nihayet burton'ın hayalgücünü ekrana yansıtacak boyutlara ulaşıyor. hâl böyle olunca, mevzu da 'harikalar diyarı' olunca bize filmi heyecanla beklemek düşmüştü. lâkin ne görelim; karşınızda tim burton'ın en vasat filmi: alice in wonderland.



tabiî hemen şunu belirtmekte fayda var: beklentileri beetle juice, edward scissorhands, batman, charlie and the chocolate factory ve big fish gibi şaheserlerin aşılması olan kişiyi memnun etmek gayetle zor zanaat olsa gerek. 'vasat' dediysek de bunun tim burton standartlarında 'vasat' olduğunun altına bir mim koyun. film gerek görsel, gerek oyunculuk (johnny depp'in yine müthiş olduğunu belirtmeye gerek var mı? bilhassa film boyunca kıyafet, makyaj ve aksanının değişmesi karaktere cuk diye oturmuş), gerekse de senaryo açısından kayda değer. vaat edilen eğlence ya da hoş vakit geçirme kesinlikle yerine getiriliyor. sadece başta bahsettiğimiz o 'tılsım' eksik.

filmin alice in wonderland'in devamı ya da röprodüksiyonu olmadığını, -daha doğrusu yönetmenin böyle buyurduğunu,- peşinen belirtelim. burton, orijinal alice'i beğenmezmiş; o ucubeden bu ucubeye dolanan bir kızın birbirinden kopuk maceraları gibi görürmüş. dolayısıyla bunu devamlılığı olan bir hikâyeye dönüştürmeye çalışmış.

sadete gelelim: mısırınızı alın ve bu keyifli filmi izleyin. filmi izleyen bir, izlemeyen bin pişman misâli. yine de insan sormadan edemiyor: bu film neden son beş yılda bolca çekilegelen the chronicles of narnia tarzı vasat filmleri hatırlatıyor?

Hiç yorum yok: