3 Mart 2014 Pazartesi

2014 Oscar'ları / En İyi Film

Tam listeyi sabah yayınlamıştık, şimdi de akademi'nin tercihlerini biraz yorumlayalım.

En iyi film - 12 Years A Slave



Kısa filmlerini saymazsak, henüz 3. uzun metrajlı filminde bu başarıyı yakalamak hoş olsa gerek. Steve McQueen'i daha önce Shame (2011) ve Hunger (2008) ile tanıyoruz. Açık söylemek gerekirse ikisi de başarılı filmlerdi. Tabii ki yönetmenin vazgeçilmez yoldaşı olan aktör Michael Fassbender'in de başarılı performanslarının hakkını vermek gerek. Gerçek bir hikayeden yola çıkan film 'bu ödülü haketti mi' derseniz, cevap 'evet' olacak. Zaten kimse için sürpriz olmadı. Aşağıda bu kategorideki diğer adayları bulabilirsiniz. Geçtiğimiz senelere göre adaylar daha iyiydi. Tümü de ilgi çekici filmler, izlemenizi tavsiye ederim.

American Hustle - David O. Russell
Nebraska - Alexander Payne
Captain Phillips - Paul Greengrass
Philomena - Stephen Frears
Dallas Buyers Club - Jean-Marc Vallée
Gravity - Alfonso Cuarón
The Wolf of Wall Street - Martin Scorsese


Tabii burada Martin Scorsese'ye değinmek gerek. 2007'de The Departed ile Oscar'ları silip süpürmüş olan yönetmen bunun haricinde pek kısmetli sayılmaz. Scorsese filmlerinin çok büyük bir hayranı sayılmam, çok objektif olmayabilirim ancak bence bu sene de en iyi film ya da en iyi yönetmen ödülleri için yeterli değildi. Sadece Leonardo DiCaprio için ümitlenmiştim açıkçası.

Captain Philips ilgi çekici ve başarılı kurgulanmış bir filmdi, hatta Tom Hanks oyunculukta kendini aşmış bile diyebiliriz ancak Oscar'lık mı? Kesinlikle hayır. American Hustle için de benzer bir yorumu yapabiliriz. Bunlar dışındaki filmlerin hangisi alsa garip gelmezdi ancak 12 Years A Slave kesinlikle adaylar arasındaki en güçlü yapım. Hem prodüktör olarak da olsa Brad Pitt de sonunda ödül almış oldu, fena mı?



Hiç yorum yok: